Сезонът на политически некролози за Ангела Меркел е открит. Но

...
 Сезонът на политически некролози за Ангела Меркел е открит. Но
Коментари Харесай

Ангела Меркел - все още кралицата на Европа

 Сезонът на политически некролози за Ангела Меркел е открит. Но е прекомерно рано немският канцлер деец и най-дълго служещият водач на Европейски Съюз да бъде отписвана от сметките, разяснява редакторът Пол Тайлър за Politico.
Меркел евентуално ще се завърне през 2018 година с ново държавно управление, отдадено на още европейска интеграция в партньорство с Еманюел Макрон. В последна сметка обвързването с харизматичния млад френски президент наподобява е най-хубавата тактика за оцеляване на немския канцлер.

„ Макрон може да е визионер, само че Ангела Меркел е най-хубавият управител на рецесии в света “, споделя немски фабрикант, добавяйки, че партньорството с френския центристки водач ще даде на Меркел нови сили.
Тя към момента е кралицата на Европа
 

Анализаторите побързаха да я отпишат. След едва показване на изборите и неуспех в сформирането на коалиция с демократичните Свободни демократи и Зелените Der Spiegel и Wall Street Journal оповестиха залеза на Меркел.

Други напомнят 10-годишното проклинание, което лимитира във времето ръководството на сполучливите водачи на западните демокрации. Щом пътят на Маргарет Тачър, Тони Блеър, Филипе Гонзалес и Шарл дьо Гол свършва след десетилетие на власт, то сигурно същата последна дата ще извади Меркел от политиката през днешния ден.

Германците към момента имат вяра на деликатния, компромисен лидерски жанр на Меркел, който ѝ завоюва успокоителния, въпреки и нежелан псевдоним Mutti (мама). Въпреки недоволството от посрещането на милион бежанци през 2015 година германците не бързат да я сменят с някой пробивен 30-годишен, който дава обещание да я изкара в пенсия и да насочи страната остро вдясно като водача на Свободните демократи Кристиан Линднер.

Обичащите консенсуса германците ценят стабилността, а федералната република има по-дълъг политически кръг от други, по-състезателни системи. Конрад Аденауер бе канцлер 14 години, Хелмут Кол – 16, а Меркел, която още е едвам на 63 години, може да ръководи колкото него, в случай че успее да образува нова необятна коалиция с лявоцентристките социалдемократи (SPD) или даже държавно управление на малцинството с тяхна поддръжка по лимитирана политическа стратегия.

 

Лидерът на SPD Мартин Шулц разпознава съживяването на Европейския съюз като незабавен приоритет, който оправдава смяната в решението му партията да бъде в съпротива след унищожителната загуба през септември, за която доста членове упрекват задушаващите години като по-малък сътрудник на държавното управление в Меркел. Бившият ръководител на Европейския парламент убеди сътрудниците си да проучат нова коалиция с консерваторите, брандирайки задачата под мотото „ Европейски съединени щати “.

Берлин, твърди той, има задължението да отговори позитивно на амбициозната тирада на Макрон в Сорбоната през септември, която бе изпълнена с оферти за по-близка европейска интеграция.

Поддръжниците на социалдемократите може и да не се интересуват изключително от Макрон или Европа, само че посланието на Шулц бе в звук с немското политическо и бизнес статукво, което желае устойчиво държавно управление и вижда реформисткия френски водач като опция, която не би трябвало да се изпуска.

От години германците се оплакват от упадъка и парализата във Франция, която ги остави самотни измежду водачите на Европейски Съюз. Сега има вяра, че французите може в последна сметка да наложат промени – даже в случай че намаляването на недостига от Макрон се дължи по-скоро на повтаряем напредък, в сравнение с икономии, а промените му на пазара на труда не могат да се съпоставят с радикалните ограничения в Германия преди десетилетие.

По-старите немски политици си спомнят по какъв начин консерваторите Волфганг Шойбле и Карл Ламерс амбициозно предложиха на Париж през 1994 година Европа на две скорости, която да разреши бъдещата еврозона да върви по-бързо напред в интеграцията. Това провокира неуместна тишина измежду разединените французи, които не желаеха да споделят повече суверенитет.

Меркел ясно сподели вярата си, че най-сетне има френски сътрудник, с който може да работи за укрепването на еврозоната, засилвайки европейската защита и реформирайки миграционните политики на Европейски Съюз. Дори в сегашната си служебна роля тя се възползва от всеки късмет за общ фронт с Макрон.

Според осведомени с диалозите към провалилата се коалиция лица канцлерът упорства да има свободата да работи с Париж по промяната на еврозоната и няма да бъде ограничавана от водача на Свободните демократи Кристиан Линднер или от бавараските си сътрудници CSU, които се опълчват на поемането на опасности за немските данъкоплатци.

Това не значи, че тя е подготвена да се съгласи на първичните оферти на Макрон за бюджет на еврозоната на стойност десетки милиарди евро и финансов министър на зоната за единна валута, който да дава отговор пред парламент на еврозоната. Както постоянно, тя ще употребява еволюционен метод в границите на рестриктивните мерки, наложени от немската конституция и публичното мнение, започвайки с дооформяне на европейския банковия съюз.

Според други Меркел не е била изключително склонна да се кандидатира за четвърти мандат и се е решила едвам откакто Доналд Тръмп завоюва изборите в Съединени американски щати, опасявайки се, че това ще остави вакуум за водачество в Западния свят.

Тези опасения се оказаха основателни. Предвид Съединени американски щати, които към този момент не са надълбоко ангажирани със свободната търговия, многостранното ръководство или икономическото съдействие, и Англия на ръба на Brexit канцлерът е последният западен общественик, способна на умерено, устойчиво водачество в един рисков свят.

В Европейски Съюз, макар ненапълно разфокусирания възторг на Макрон, единствено Меркел може да води и да реализира баланс сред Севера и Юга, Изтока и Запада, лявото и дясното. „ Тя към момента е кралицата на Европа “, споделя европейски посланик, следял лидерската ѝ роля на срещите на високо ниво към този момент над десетилетие. „ Ако желаете нещо да бъде свършено, отивате при нея “.

„ Ако си в пандиза и имаш право на едно телефонно позвъняване, мисля, че всеки един от останалите 27 водачи би се обадил на Ангела Меркел “, добавя той.

Виж всички публикации от Виктория Тошкова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР